Bertel Gardberg nosti suomalaisen metallitaiteen maailmankartalle

Akateemikko Bertel Gardberg (1916-2007) oli yksi niistä muotoilijoista, jotka 50-luvulla palkittiin lukuisia kertoja Milanon Triennaaleissa. Tänä vuonna Hackman-brändi juhlistaa sitä, että Hackmanin kauppahuone perustettiin Viipuriin vuonna 1790 eli peräti 220 vuotta sitten, juhlavuoden tuotteeksi on valittu Bertel Gardbergin Lion-aterimet.

Tästä valinnasta ilahtunevat kaikki puhdaspiirteisen modernin muotoilun ystävät, sillä Lion-sarja edustaa sitä tinkimätöntä ja yksityiskohtia myöten viimeisteltyä muotoilua, josta Gardberg tuli aikanaan tunnetuksi. Lion-aterimien mustan kahvaosan ja kiiltävän teräksen sopusuhtainen liitto on niin elegantti, että sen on voinut muotoilla vain materiaalinsa syvällisesti tunteva mestari. Uudistetun Lionin kahvaosat ovat kestävää pom-muovia ja metalliosat terästä.

Bertel Gardberg suunnitteli Lion-sarjan vuonna 1958. Nyt markkinoille tulevaa Lionia on hieman suurennettu, jotta se vastaisi paremmin nykypäivän kattaustottumuksia. Sarjan uudelleenlanseerauksen suunnittelussa on ollut asiantuntijana mukana sisustusarkkitehti Tauno Tarna. Hän on iloinen Gardbergin klassikkosarjan valinnasta:
- Suurin osa Gardbergin töistä oli uniikkeja, joten monikaan niistä ei ole päässyt suuren yleisön tietoisuuteen. Nyt meillä on aina tyylikkään Carelian lisäksi hieno Lion.
- Erityisen iloinen olen kuitenkin Designmuseon Arabian Galleriaan kokoamasta Gardberg-näyttelystä, joka tuo mestarimuotoilijan jälleen esille.

Oma tie, oma paja

Bertel Gardberg opiskeli aikanaan sekä Kultaseppäkoulussa että silloisessa Taideteollisessa keskuskoulussa. Sodan jälkeen, 40-luvun lopulla, hän työskenteli Kööpenhaminassa muun muassa kuulun hovi-ja jalokiviseppä A. Michelsenin pajassa. Ollessaan myöhemmin opetustehtävissä, hän puhui lämpimästi juuri oppipoikajärjestelmän puolesta.
Voidakseen toteuttaa omia näkemyksiään käytännössä, Gardberg perusti 50-luvulla oman hopeasepän työpajan Helsinkiin. Gardberg suunnitteli koruja, astioita, aterimia ja taide-esineitä. Pääasiallisena materiaalina olivat hopea ja muut jalometallit, mutta Gardberg saattoi yhdistää niihin taitavasti muitakin materiaaleja kuten jalopuita.

Matka maineeseen

Sodanjälkeisessä Suomessa oli haasteellista pyörittää omaa työpajaa: jalometalleista oli pulaa, arvokkaille uniikkikoruille ei ollut juuri asiakaskuntaa eikä sopivia työvälineitäkään tahtonut löytyä. Gardberg tekikin työvälineensä suureksi osaksi itse.

Kansainvälisillä areenoilla eteneminen sen sijaan suiui ripeästi. Muotoilun ”maailmanmestaruuskisoissa” Milanon Triennaalessa Gardberg sai kultamitalit vuosina 1954 ja 1957 sekä kolme hopeamitalia vuonna 1960. Samana vuonna Geschellschaft für Goldschmiedekunst myönsi hänelle kultaisen kunniasormuk-sen. Seuraavana vuonna olivat vuorossa arvostettu pohjoismainen Lunning-palkinto ja Pro Finlandia –mitali. Bertel Gardbergin taidokas kädenjälki oli nostanut koko suomalaisen metallitaiteen maailmanmaineeseen.

Käsi tuntee muodon

Käsillä tekeminen oli Gardbergille tärkeää: hänen mukaansa käsi tavoitti materiaalin olemuksen paremmin kuin ajatus. Käsityön merkityksestä hän on lausunut:
- Kaikki alkaa kädestä. Käsi on ihmisen perustyökalu.
- Kaikki kulttuurit lepäävät osaavan käsityön varassa.

Gardberg hyödynsi aina taitavasti jokaisen materiaalin ominaislaatua. Esimerkiksi hopeiseen kermakkoon hän jätti tarkoituksellisesti painavuuden tunteen, koska hopea on painavaa. Suunnittelipa hän sormuksenkin, jossa jalokiven kärki oli ihoa vasten, jotta arvokkaan kiven kosketus todella tuntuisi iholla.

Muotoilijan työn huippuhetkistä Gardberg on kertonut ilmeikkäästi:
- Kun työ lepää valmiina kädessäsi, tunnet suunnatonta iloa ja olet kuin kuningas. Tunnelma on satumainen. Mutta jo vähän ajan kuluttua tämä lumous haihtuu ja ihminen muuttuu puolijumalasta tuhkaksi. Hän tuntee mahtavan lain raskaan läsnäolon: todella onnellinen voi olla vain ohikiitävän tuokion.

Bertel Gardberg –näyttely Arabian museon Galleriassa

Designmuseo on koonnut kokoelmistaan Gardbergin sarjatuotantoa näyttelyyn, joka kantaa nimeä Bertel Gardberg – moderni käsityöläinen.
Bertel Gardberg – moderni käsityöläinen, Arabian museon Galleria, 26.3.-29.8.

Lion tuotetiedot, toimitukset 1.4. alkaen

Kahvilusikka 7,00 €
Ruokalusikka 12,00 €
Ruokahaarukka 12,00 €
Ruokaveitsi 16,00 €
Salaattiottimet 50,00 €
Liemikauha 40,00 €
Juustohöylä 32,00 €
Voiveitsi 14,00 €
Saatavana myös 24-osainen ja 12-osainen lahjapakkaus

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:
Kirsi Lauttia, puh. 0204 39 6220
etunimi.sukunimi@fiskars.com
www.hackman.fi