Hackmanin Kierrätysviikot menestystarina jo 10 vuotta

Hackmanin Kierrätysviikoilla on vuosikymmenessä saatu talteen jo 500 tonnia kierrätysmateriaalia, josta voisi valmistaa esimerkiksi yli 8 miljoonaa Carelia-ruokalusikkaa. Kierrätyksessä Hackman on ollut aikaansa edellä ja sen kierrätyskampanjasta on muodostunut odotettu perinne. Tämän vuoden kampanja käynnistyy helmikuun alussa.

Helmikuun aikana kuluttajat voivat jättää vanhat pannut, kattilat ja aterimet Hackmanin kierrätyspisteisiin kaupoissa eri puolella Suomea. Pisteitä on aiempia vuosia enemmän; nyt noin 500. Kampanja-aikana kuluttaja saa Hackman-tuotteista 20 prosentin alennuksen. Kierrätyspisteisiin voi jättää kaikenlaiset tuotteet, myös pinnoitetut paistoastiat.

Hackman on ollut nyt vallitsevan ekologisuusbuumin edelläkävijä. Kun kierrätysviikkoja suunniteltiin vuosituhannen vaihteessa, oli ympäristötietoisuus vasta heräämässä Suomessa. Ensimmäistä kierrätyskampanjaa oli järjestämässä silloinen Hackmanin tuoteryhmäpäällikkö Riitta Turto.
- Muistan, että ensimmäisen kampanjan nimeksi valittiin ”Ekoteko”. Silloin luotiin tämä vielä nykyäänkin käytössä oleva kierrätysmekanismi. Se oli iso askel meille miettiä, miten vanhat pannut otetaan vastaan, minne ne lähetetään jatkokäsiteltäväksi ja miten niistä tehdään uusia tuotteita.

Tuolloin päätettiin, että kuluttajilta saatu tavara lajitellaan Hackmanin Sorsakosken tehtaalla, jonka jälkeen teolliseen kierrätykseen erikoistunut Kuusakoski Oy huolehtii sen jatkokäsittelystä. Se murskaa ja erottelee tavarasta jokaisen metallilajin. Kuusakoski toimittaa metallilajit raaka-ainevalmistaja Outokummulle, minkä tehtävänä on työstää ne niin valmiiksi, että Sorsakosken tehdas voi käynnistää esimerkiksi teräksisen Match-kattilan tuotannon. Teräs on yksi tehtaan pääraaka-aineista ja jopa 75 prosenttia siitä on kierrätettyä, sanoo tehdaspäällikkö Terjo Hänninen.
- Tällä säästämme sekä luonnonvaroja että energiaa, kun vältytään uuden raaka-aineen tuotantovaiheilta eli louhinnalta, jalostukselta ja kuljetukselta. Kaiken kaikkiaan tuotteemme on valmistettu noin 70 prosenttisesti kierrätysmateriaaleista, Hänninen lisää.

Valtaosa Hackmanin valikoimasta tuotetaan Itä-Suomessa sijaitsevalla Sorsakosken tehtaalla, jolle on myönnettu ISO 14001:2004 –ympäristösertifikaatti. Sen myötä tehtaalla arvioidaan jatkuvasti ympäristövaikutuksia ja pyritään minimoimaan mahdolliset haitat ympäristölle. Sertifioijana on Det Norske Veritas.

Lisätietoja:
Tuija Aalto-Setälä
PR-Johtaja
Puh. 0204 3910
etunimi.sukunimi@fiskars.com