Linnea – mukavaa eleganssia ruokapöytään

Hackmanin uusi aterinsarja, Linnea, kunnioittaa perinteitä tuoreella otteella. Suomalaisista arkiaterimista inspiraationsa saanut Linnea-sarja on nykyaikaista ajattelua, tarkkoja muotoilun yksityiskohtia ja käyttömukavuutta. Tämä juhlava aterinsarja ei pelkää arkea.

Kun ruotsalaiselle muotoilijalle Jens Fagerille annettiin tehtäväksi suunnitella Hackmanin klassikoita – Savoniaa, Careliaa ja Lionia – täydentävä perinteinen aterinsarja, hän häkeltyi hetkeksi. ”En ole mikään perinteinen tyyppi, ja ajatus tuntui melkoiselta haasteelta. Aterimet on jo suunniteltu niin moneen kertaan, eikä näiden perustyökalujen muotoilun yksityiskohdissa ole paljoa pelivaraa. Yllättävää kyllä, suomalaisten aterimien perinteitä tutkittuani löysin melko helposti johtoajatuksen ja aloin kehittää sitä suuntaan, joka tarjosi jotain uutta.”

Johtoajatus – nuppi kahvan ja yläosan välissä – on muotoilullinen viittaus Sorsakosken ja Fiskarsin vanhoihin aterimiin, joissa on samankaltainen liitos. Aterimien perinteet näkyvät myös lusikan pesän klassisessa muodossa, haarukan pitkissä piikeissä ja aterimien mukavassa käsituntumassa. Pienten yksityiskohtien kärsivällisen hiomisen ansiosta Linnea tuntuu melkein käden jatkeelta.

Toiminnallisuus on tärkeää Fagerille, joka on aiemmin toiminut myös kokkina. ”Kaikkien keittiön työkalujen on yksinkertaisesti pakko toimia – se on ehdoton vaatimus. Ne eivät saa vetää huomiota pois ruoasta ja pöytäseurasta, ruokailuhetkestä. Aterimien pitää tuntua kädessä luonnollisilta ja tasapainoisilta. Saimme sen aikaan keskittymällä yksityiskohtiin ja työskentelemällä kärsivällisesti, jotta jokainen pienikin yksityiskohta on juuri oikeanlainen”, sanoo Fager.

Kahvojen pehmeälinjaisten päiden ja kaarten ansiosta tukevat aterimet sopivat luontevasti käteen, nuppi tasapainottaa ja sitä vasten sormet voivat painua luontevasti, ruoka pysyy hyvin lusikassa ja haarukassa ja aterimet sopivat suuhun miellyttävästi. Nupilla on myös erityinen tehtävä: kun veitsi asetetaan lappeelleen, sen terä ei kosketa pöytää ja tahraa, koska nuppi pitää terän ilmassa.

Aterinsarja sisältää perusruokailuvälineet: kahvilusikan, ruokalusikan, haarukan ja veitsen. Sarjan täydentävät omaleimaiset tarjoiluottimet.

Linnea täydentää Hackmanin käytännöllisten muotoiluklassikoiden valikoimaa tuomalla mallistoon uutta estetiikkaa. Tyylikkäät ja rauhalliset aterimet sopivat erinomaisesti kaikille kodin aterioille. Muotoilu sopii yhteen juhlavien astiastojen kanssa, kun pöytään katetaan kodin parhaat astiat ja lasit. Samalla Linnea on täydellisen toiminnallisuutensa ansiosta aterinsarja, jonka haluat ottaa esiin laatikosta viikon jokaisena päivänä.

Jens Fager

Tukholman taideteollisesta korkeakoulusta Konstfackista valmistunut Jens Fager (s. 1979) on tehnyt kansainvälisissä muotoilupiireissä vaikutuksen näyttelyillään, joita on ollut esillä Tokiossa, Lontoossa, Milanossa, Torontossa ja Tukholmassa. Hänen muotoilufilosofiansa ydin on se, että kaikkiin tuotteisiin tulee suhtautua rehellisesti ja niiden ensisijainen tarkoitus tulee olla selvä. Fagerin töistä löytyy huumorintajua, surrealismia ja runollisuutta. Fager työskentelee arkkitehtuurin ja sisustusprojektien parissa sekä esinemuotoilijana.

”Työni  liittyy arkielämään ja päivittäisiin perustarpeisiimme. Tehtäväni muotoilijana on yrittää tehdä maailmasta hiukan toimivampi, tehokkaampi ja kauniimpi, ja vähentää rasitusta luonnolle”, muotoilija sanoo. Fager työskentelee tiiminsä kanssa omassa studiossaan Ängelholmissa, Etelä-Ruotsissa.

”Yritän aina kuunnella sydäntäni, uutta projektia tai yhteistyöhanketta aloittaessani. Jos hanke on innostava ja herättää intohimoa, voimme haastaa alan valmistajat ja tuotannon. Yhdessä voimme saavuttaa jotain parempaa ja hauskempaa sekä tuotteen, jolle on tarvetta.”