Jens Fager loi mukavaa eleganssia kattaukseen

Jens Fager loi mukavaa eleganssia kattaukseen
Perinneaterimista inspiraationsa saanut Linnea-sarja on uutta ajattelua, tarkkaan hiottuja yksityiskohtia ja käyttömukavuutta.

Kun Jens Fagerille annettiin tehtäväksi suunnitella Hackmanin klassikoita – Savoniaa, Careliaa ja Lionia – täydentävä perinteinen aterinsarja, hän häkeltyi hetkeksi. ”En ole mikään perinteinen tyyppi, ja ajatus tuntui melkoiselta haasteelta. Aterimet on jo suunniteltu niin moneen kertaan, eikä niiden yksityiskohdissa ole paljoa pelivaraa. Yllättävää kyllä, suomalaisten aterimien perinteitä tutkittuani löysin melko helposti johtoajatuksen ja aloin kehittää sitä suuntaan, joka tarjosi jotain uutta.”

Johtoajatus – nuppi kahvan ja yläosan välissä – on viittaus Sorsakosken ja Fiskarsin vanhoihin aterimiin, joissa on samankaltainen liitos. Perinteet näkyvät myös lusikan pesän klassisessa muodossa, haarukan pitkissä piikeissä ja aterimien mukavassa käsituntumassa. Pienten yksityiskohtien kärsivällisen hiomisen ansiosta Linnea tuntuu melkein käden jatkeelta.

Toiminnallisuus on tärkeää myös kokkina toimineelle Fagerille. ”Kaikkien keittiön työkalujen on pakko toimia hyvin – se on ehdoton vaatimus. Ne eivät saa vetää huomiota pois ruoasta ja pöytäseurasta, ruokailuhetkestä. Aterimien pitää tuntua kädessä luonnollisilta ja tasapainoisilta”, sanoo Fager.

Kahvojen pehmeälinjaisten päiden ja kaarten ansiosta tukevat aterimet sopivat luontevasti käteen, nuppi tasapainottaa ja sitä vasten sormet voivat painua luontevasti. Ruoka pysyy hyvin lusikassa ja haarukassa ja aterimet sopivat suuhun. Nupilla on myös erityinen tehtävä: lappeellaan olevan veitsen terä ei kosketa pöytää ja tahraa sitä, koska nuppi pitää terän ilmassa.

Tyylikkäät ja rauhalliset aterimet sopivat erinomaisesti kaikille kodin aterioille. Se istuu kodin parhaiden astioiden kylkeen mutta samalla Linnea on täydellisen toimivuutensa ansiosta aterin, jonka haluat ottaa käyttöön viikon jokaisena päivänä.

Jens Fager

Tukholman taideteollisesta korkeakoulusta Konstfackista valmistunut Jens Fager (s. 1979) on tehnyt kansainvälisissä muotoilupiireissä vaikutuksen näyttelyillään, joita on ollut esillä Tokiossa, Lontoossa, Milanossa, Torontossa ja Tukholmassa. Hänen muotoilufilosofiansa ydin on se, että kaikkiin tuotteisiin tulee suhtautua rehellisesti ja niiden ensisijainen tarkoitus tulee olla selvä. Fagerin töistä löytyy huumorintajua, surrealismia ja runollisuutta. Fager työskentelee arkkitehtuurin ja sisustusprojektien parissa sekä esinemuotoilijana.

”Työni  liittyy arkielämään ja päivittäisiin perustarpeisiimme. Tehtäväni muotoilijana on yrittää tehdä maailmasta hiukan toimivampi, tehokkaampi ja kauniimpi, ja vähentää rasitusta luonnolle”, muotoilija sanoo. Fager työskentelee tiiminsä kanssa omassa studiossaan Ängelholmissa, Etelä-Ruotsissa.

”Yritän aina kuunnella sydäntäni, uutta projektia tai yhteistyöhanketta aloittaessani. Jos hanke on innostava ja herättää intohimoa, voimme haastaa alan valmistajat ja tuotannon. Yhdessä voimme saavuttaa jotain parempaa ja hauskempaa sekä tuotteen, jolle on tarvetta.”