Vinkkejä paistamiseen

Vinkkejä paistamiseen
Hyvistä raaka-aineista helposti herkullista ruokaa

Käsittele kalaa hellävaraisesti

• Kala on herkkä raaka-aine, joka vaatii huolellista ja lempeää käsittelyä.
• Kypsennä kalaa vain niin pitkään, että sen lihan valkuainen on hyytynyt ja väri on muuttunut läpikuultamattomaksi. Varo kypsentämästä liikaa – silloin kalasta tulee kovaa ja kuivaa.
• Paista kala hitaasti miedolla tai kohtalaisella lämmöllä. Liian kuumalle pannulle laitettu kala palaa.
• Turvallisin tapa valmistaa kalaa on hauduttaa se kypsäksi pienessä nestemäärässä pannulla kannen alla. Voit myös käyttää öljyn ja voin sekoitusta.

Näin onnistut lihan paistamisessa

• Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen paistamista.
• Öljyn ja voin sekoituksella saat lihaan kauniin paistopinnan. Pannu on sopivan kuuma paistamiseen, kun voi on sulanut pannulle öljyn joukkoon ja vaahto alkaa hävitä.
• Jos rasva ruskistuu liikaa tai alkaa savuta, puhdista pannu ja aloita alusta.
• Täytä pannun pinta-alasta aina vain kaksi kolmasosaa, ettei se jäähdy liikaa. Jos pannu on liian kylmä, liha työntää nesteensä ulos ja kuivuu harmaaksi.
• Ruskistamisessa on tarkoitus sulkea lihan pinnat nopeasti kauttaaltaan, jotta mehukkuus säilyisi. Ruskistamisen jälkeen voit tarvittaessa laskea lämpötilaa ja jatkaa lihan kypsentämistä haluttuun määrään.
• Anna pihvin vetäytyä muutama minuutti paistamisen jälkeen ennen tarjoilua.
• Possu tulee aina paistaa täysin kypsäksi.

Linnun loppukypsennys hauduttamalla

• Linnunliha kypsyy meheväksi, kun paistat sen pintaan nopeasti kauniin värin ja hoidat loppukypsennyksen joko hauduttamalla tai käärimällä lihan folioon.
• Kypsyyden voit tarkistaa pistämällä lihaa paistoneulalla. Liha on mehevimmillään juuri kun lihasneste on muuttunut hieman punertavasta kirkkaaksi. Tällöin myös liha irtoaa luista helposti.
• Broilerinliha tulee aina paistaa täysin kypsäksi (irtoava neste on kirkasta). Varo kuitenkin ylikypsentämistä – etenkin vaalealihaiset, rasvattomat linnut kuivuvat pitkään paistettaessa.